Neon Budapest – 2017 május 26. – bemutató



2017. május 26-án délelőtt élénk érdeklődés mellett mutattuk be Neon Budapest című webprojektünket, amely az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet Tartalomszolgáltató műhelyének két féléves munkájával, Prusinszki István hallgatónk alapgyűjteményére építve, BA és MA hallgatóink gyakorlataként készült el. A Budapesten még látható neonokat megörökítő, néhány éves fotósorozat témáit hallgatóink ősszel újrafotózták, helyszínrajzot készítettek, regisztrálták a változásokat blogban, térképen és adattáblában. 2017. tavaszán gazdag információs kontextust gyűjtöttünk várostörténeti, kulturális, technikai területen, országos, nemzetközi és múltbéli szakirodalmi kitekintéseket állítottunk össze, a honlap arculatát Patkós Luca tervezőgrafikussal véglegesítettük.


A projektbemutatón is a téma komplexitásának érzékeltetésére törekedtünk:

tanulságos nemzetközi összehasonlításra adott módot David S. Hill, a varsói Neonmúzeum igazgatója.

A történészi-várostörténeti bölcsész-nézőpontot Zeke Gyula író képviselte.

A technológia múltjáról Antal Ildikó, az Elektrotechnikai Múzeum igazgatója tartott előadást, érdekes adalékokat mutatva még a megjelent neonkészítő mestereknek is.

Az új honlap oktatási és tartalomszolgáltatási hátteréről a projektet vezető Fodor János tartott prezentációt.

A honlap és az adatbázis felépítését Prusinszki István mutatta be.


Intézetünk folyosóján ezen a délelőttön lekapcsoltuk a villanyt: csak az egyik utolsó neonkészítő manufaktúra egyedi neonja világított, megidézve a Deák tér sarkán sok nemzedéknek emlékezetes Főz-süt-fűt reklámot.

Az Index.hu eseményen részt vett képszerkesztőjének tollából már másnap, nagy terjedelmű, részletes helyszíni tudósítás jelent meg intézetünk projektbemutatójáról. Köszönjük!

- Nagy Attila Károly: Térképre vitték a fogyatkozó budapesti neonörökséget. Index.hu /Tech, 2017.05.27.


És köszönjük valamennyi érdeklődő jelenlétét, külön is kiemelve a neonkészítő szakma mestereit, akik megtisztelték jelenlétükkel eseményünket.


- További fényképek az eseményről
- Neon Budapest
- kapcsolat/impresszum/munkatársak névsora
*

Tartalomszolgáltatás-kutató Műhely


projektbemutató szakmai rendezvény - az eseményt beharangozó plakát:



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A neonfényes Budapest hírmondói

Kürt utcai tisztasági fürdő

Újpesti Áruház