Pajtás Önkiszolgáló Étterem


A Pajtás Önkiszolgáló Étterem – mely máig megtalálható a Gyorskocsi utca 9-11. szám alatt – 1969 nyarán nyitott meg, feltehetőleg a jelenlegi neonfelirattal együtt.

Sokan preferálják a hagyományos ízei és kedvező árai miatt, meg persze azért, mert a Széll Kálmán tértől és a Batthyány tértől is csak egy rövid sétára van. Kiváló célpont a közelben lévő irodaházak dolgozóinak.



Már a szüleink is itt ebédelhettek...

Kalota Béla gyűjteményében (aki a nyolcvanas, kilencvenes évek fordulóján több vendéglátóipari egységet is megörökített) ezt az éttermet is megtaláljuk: 

 Kalota Béla fotója
  
Azonban nem csak fotókon szerepel az étterem, még Török Ferenc Moszkva tér című filmjében is feltűnik egy jelenet erejéig, amint a főhős ott ebédel. 

...és mi is megtehetjük ezt

2010-ben Tóth Ádám, 2013-ban Balogh Béla az iTTiVOTT projekt keretében újra felkeresték és lefényképezték az éttermet: 

2010. Tóth Ádám fotója
2013. Balogh Béla fotója

2014-ben a Neonvadászat Budapesten projekt keretében Prusinszki István szintén megtette ezt, és 2016-ban én is:

2014. Prusinszki István fotója
2016. Simon Tünde fotója
 Láthatjuk, hogy több mint 20 év alatt a neonfelirat semmit sem változott, és a hely népszerűsége is töretlennek látszik, a maga retróhangulatával. (Bár csak a légkör retró, az éttermet számtalan honlapon megtalálhatjuk, és Facebook-oldalukon az aktuális étlapot és a heti menüt is nyomon követhetjük.)

A népszerűségét bizonyítja több ajánló is, például
– egy 2011-es: "...Márpedig ahol hajlandók kiírni, hogy párolt káposzta és kovászos uborka, sőt gügyögés nélkül, rendesen kimondani az ételek teljes nevét, az lehet, hogy a besorolásában önkiszolgáló gyorsétterem, nekünk kifejezetten úri hely."

– és egy egészen friss, 2016-os: "Régi vágású, igazi klasszikus retró étterem a Gyorskocsi utcában, ahol a cégér és a belső kialakítás is a megboldogult nyolcvanas éveket idézi, és ahol szüleink békebeli zöldborsófőzelékét vagy töltött paprikáját eheted ebédre csontlevessel. Ez a Moszkva tér című filmből is megismert Pajtás, melyben néha úgy éreztük, megállt az idő."

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A neonfényes Budapest hírmondói

Kürt utcai tisztasági fürdő

Újpesti Áruház