Neonmúlt – Budapest

A város funkcionális arculatát – homlokzatok, utcai világítás és bútorok – szavakkal és ábrákkal bővítő feliratok, cégérek és reklámplakátok vagy festések mellett különlegesen új elemet jelentettek a légies, nappal alig észrevehető, éjjel azonban életre kelő neonjelek. Olykor az utcafront síkjától is elrugaszkodva, saját teret, szövegüknek saját síkot hasítottak a sötétből, s új vizuális témát kínáltak a városképet megörökítő fotósoknak. A budapesti neonjelek történetével több online is elérhető cikk foglalkozik, s minden fényképarchívumban felbukkannak éjszakai felvételeken, vagy felfedezhetjük őket nappali fényben készült fotók mellékszereplőiként is.

Társprojektünkben, a Kalota Béla fényképeit közreadó, s helyszíneit újrafotózó iTTiVoTT Budapestben a budapesti vendéglátóipari egységek fölött még a rendszerváltás utáni években is a mára megmaradt neonok többszörösét örökíthette meg a fotós. Neonfeliratokat ábrázoló képeiből külön bejegyzésben válogatunk, a képektől link vezet a gyűjtemény tételeihez.


A budapesti neonok teljes történetét, megjelenésüktől megfogyatkozásukig fölidézi N. Kovács Tímea  Jelenkorban megjelent részletes írásában:


XI. Bartók Béla (Horthy Miklós) út 39., Ménesi út sarok. 

LŐRINCZE JUDIT - 1936
FORTEPAN 24528


„Az éjszakai Budapest a 20-as évektől kezd fényben fürödni. Ennek fontos kiindulópontja a Magyar Elektromos Művek által életre hívott mozgalom, amely az elektromos áram egyéb hasznosíthatósága mellett szorgalmazza a kirakatok kivilágítását és a fényreklámok elterjedését. Először elektromos reklámtáblák készülnek, majd világító tetőreklámok, őket követik a főképp buszmegállókban található világító hirdetőoszlopok, a villanyújságok és a neonreklámok. Számos kezdeményezés indul a mesterséges fénnyel való „bánásmód” közvetítésére, új folyóirat jelenik meg, amely tanácsokat ad, miképpen lehet művészi módon kirakatokat berendezni és kivilágítani. Ismeretterjesztő tanfolyamokat szerveznek, kirakatvilágítási versenyt rendeznek, és számos populáris útmutató készül az új technika hasznosíthatósága kapcsán.”

Oktogon (November 7. tér). 
Magyar Rendőr - 1952 

„1968 szeptembere és 1970 februárja között 19 000 neonberendezést szereltek fel mintegy 33 millió Ft értékben. A program olyannyira foglalkoztatta a politikát, hogy négy nappal a budapesti ünnepségek előtt, 1970. február 4-én még felállítottak egy három szakaszból álló akciótervet. Az első szakaszban 1970. április 4-ig 67 nagyobb és 22 közepes, illetve kisebb méretű fényreklám felszereléséről döntöttek, az április 4-i katonai parádéra pedig az összes központi utat és teret (Március 15. tér, Felszabadulás tér, Kossuth út, Rákóczi út, Marx tér) neonfényekkel kellett díszíteni. A második szakasz 1970 végéig teljesítendő célja a „budapesti utcák éjszakai arculatát élettel telibbé tenni a neonreklámokkal”. A harmadik szakaszban, 1971 végéig előirányzottak szerint, az összes belvárosi közlekedési útvonal mentén neonberendezéseket kellett beüzemelni. A nagy állami vállalatokat felszólították, hogy a költségvetésük egy részét neonreklámokra fordítsák, az üzleteknek pedig neonfeliratokat kellett elhelyezniük a bejárataik felett. A kívül-belül kivilágított üzletek, valamint a belváros útjai és a repülőtérhez vezető sugárút gazdag kivilágítása két célcsoportot volt hivatott megszólítani. Egyrészt a városi lakosságot, másrészt a turistákat kívánták meggyőzni. Miről? Arról, hogy Budapest világváros, hogy Budapest a szocialista modernitás, a szocialista jólét és fogyasztás fellegvára. Azazhogy – a látványt tekintve – semmiben sem maradunk el a többi európai nagyvárostól.”
Fény – város – kultúra

N. Kovács Tímea - Jelenkor, 2014, 57. évfolyam, 9. szám, 995. oldal

Oktogon 1958. - EPERJESI GYULA

Szintén átfogó, történeti áttekintést ad Sashegyi Zsófia Budapest, a neonvarázs fővárosa
című írásában (Magyar Nemzet, Hétvégi Magazin, 2016. április 10.), Isabel Val fotóival illusztrálva a jelent, s beszámolva a neonmentési akciók részleges sikereiről is.

Forrásértékű, az 1940-es állapotot megörökítő mozgófim is látható a weben, így ajánlja Vincze Miklós Ilyen csodás neonreklámok voltak Budapesten 1940-ben című írásában (Cink.hu – 2013. november 18.): „A Látta-e már Budapestet télen? címet viselő, 1940-ben bemutatott snittfilm, amely a Jazz-fantázia a hóban alcímet viseli, gyönyörűen mutatja be a fővárost a harmincas évek utolsó napjain készített felvételeivel. Mai szemmel nézve a legnagyobb különbséget talán a neonreklámok százainak mára való eltűnése jelentik. A legjobb darabokat gyűjtöttük össze.” (A cikkben láthatóak a szerző animációi a film neonfényes részleteiből)

A teljes film: 


A 20-as, 30-as évekből is közöl régi képeket az Index Neonfényes Budapest (archív képek)
című válogatása (Index – 2009. 08. 17.), s a neon-múlt értékes dokumentumait teszi közzé Fortepannal közös fotórovatuk Néma utcák, vágányok, neonvilágításban című publikációja (Nagy Attila Károly – Index, 2017. 02. 11.) Bauer Sándor húszezer negatívból álló hagyatékából. „A Magyar Távirati Iroda, az Esti Hírlap, majd a Vendéglátás magazin negyven évig aktív fotóriportere javarészt a kereskedelmi és vendéglátóipari szektor ábrázolásán dolgozott.”


A Fortepan folyamatosan bővülő gyűjteményében érdemes a Neon kulcsszó-ra keresni, különböző korszakok emblematikus neonfényei mindig megjelennek a kapott-feldolgozott képanyagban:

Móricz Zsigmond körtér 1981.

Deák Ferenc tér, Hobby bolt az Anker házban 1968.
MHSZ - FORTEPAN 22422.

Erzsébet (Lenin) körút, Vörös Csillag mozi. 1977.
Urbán Tamás - FORTEPAN 18810

Rákóczi út - Berzsenyi utca sarok 1957.

Szintén a Fortepan kincseiből válogat a Velvet galériája, felidézve a Madách tér nyugati oldalán, a régi Városháza utcafronti épületének maradványaiból a második világháború után kialakított bazársort, mely épületként a város szívében valóban méltatlan látványt nyújtott, de apró üzleteinek egyedi neonreklámjai - éppen központi fekvése miatt - Budapest neon-arculatának legfontosabb együttesét alkották.

Velvet.hu - 2016.09.04.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A neonfényes Budapest hírmondói

Kürt utcai tisztasági fürdő

Újpesti Áruház