Neon és design

Neonfelirat a magyar pavilon bejáratán

Az idei Velencei Biennálén Várnai Gyula képzőművész és Petrányi Zsolt kurátor projektje képviseli Magyarországot. A magyar pavilon bejáratát egy neon diszíti:
„Az elérhetetlen egy szocialista épület tetején felállított neonfeliratba sűrűsödött – emlékeztetett Brigitte Franzen, köszönetet mondva Várnai Gyulának, amiért az utópiából „egy létező helyet” varázsolt. A tárlat nyitóeleme az évtizedekig Dunaújváros legmagasabb épületén magasodó, angolra fordított PEACE ON EARTH! neonfelirat, melyet a projekt keretében újragyártottak, de az installáció része az 1960-1970-es évek mintegy nyolcezer kitűzőjéből épült szivárványinstalláció is.”


Neon-arculat

A budapesti Neonon csoport 2004 óta foglalkozik neonreklámok megmentésével. Patkós Luca grafikus véletlenül bukkant rájuk, ennek hatására diplomamunkájában is a csoport terveire – egy múzeum megnyitására – reflektál.

Belépőjegyek a neonmúzeumba

Patkós Luca munkái

Neon Museum - Budapest-identity
„Mesterdiplomám témája arculattervezés a Neonon Csoport számára, illetve egy fiktív budapesti Neonmúzeum grafikai anyagainak megtervezése volt, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tervezőgrafika szakán. A Neonon Csoport régi neonreklámok megmentésével, restaurálásával és kiállításával foglalkozik, végleges céljuk pedig egy Neonmúzeum és kulturális központ létrehozása."


Budapest üzlet – Pop-up Store-identity
A Budapest Üzlet pop-up store 15 fiatal magyar formatervező bemutatkozása volt Párizsban, három héten keresztül 2016. március 10. és 31. között. Patkós Luca az Estike presszó eredeti felirata alapján tervezte az esemény logóját (a neont magát a Polisign készítette el), s a formatervezők névjegyeit, az esemény grafikai arculatának további elemeit.

Cikk Patkós Luca neon-ihletésű munkáiról: Budapest’s neon signs inspire new designs

Neon Budapest – Projektünk címlapgrafikáját és a weboldal arculattervét Patkós Luca készítette

A neon mint média a kortárs művészetben

A neon szerepe a művészetben és kulturális hatása
hungertv.com

Which lightbending neon artist to follow – Kövessünk fényhajlító neonművészeket!
„Nem sokkal a második világháború viszályai után a művészvilág a „Hogyan tovább?” kérdésével szembesült. A neonművészet mint egyfajta művészeti ág sem ismert, sem elismert nem volt, habár már tettek lépéseket efelé. A hidegháború kettéválasztotta a regresszívnek titulált szocreált és a tengerentúli hasonmását, az absztrakt expresszionizmust, de egy csoport alkotó szellemű ember, akiket később konceptualistáknak neveztek, mind a kettőt túlzottan ideologikusnak találta. A filozófia felé fordulva, egy önmagáért beszélő művészetet akartak létrehozni; egy gyakorlatot, ami próbára teszi a művészi határokat és felfedezi a művészet értelmét. Joseph Kosuth 1969-es Művészet a filozófia után címmel, a Studio International magazinban megjelent cikke fektette le a konceptualizmus alapjait. A neon fénycsövekkel létrehozott alkotások is nagy szerepet vállaltak ebben. Azon előfeltevés alapján, hogy a művészet csak koncepció, az alkotók az üzenet átadásához szükséges legminimálisabb formára csökkentették műveiket. Viszonylag rövid és vizuálisan mérsékelt alakra hozva, a konceptualizmus ideája minden alkotás legfontosabb összetevőjévé vált, és a festői képeket sokszor csak szavak helyettesítik. A művészetet külön kell választani az esztétikától, és itt jönnek képbe a neoncsövek.”

Habár úgy tartják, hogy a neonművészet a konceptualizmusból született, fontos megemlékezni Gyula Kosicéről [Falk Gyuláról], aki először használta fel a neoncsöveket művészeti alkotásban már az 1940-es évek közepétől. Minimalista alapokra fektette gyakorlatát, és a mozgalom egyik atyjának is tekintik.

Alkotók

10 Artists Who Work With Neon – 10 neonművész
„19. századi felfedezése óta a neon hosszú utat járt be a kortárs művészet különböző ágaiban – a fény művészeitől egészen a neontól ragyogó multimédiás erőművekig. Úgy gondoltuk, tíz kreatív neonművészt emelünk most ki, és a fluoreszkáló fény mint művészeti alapanyag történetéről is szólunk pár szót.” (2013)

20 Incredible Artists Using Neon – 20 elképesztő neonművész
„A neon művészi felhasználása természetesen nem újdonság. Az elektromos gázcsövet az 1900-as évek elején találták fel, és a 30-as évektől formázzák és használják hirdetésre. A következő évtizedekben a neoncsövek műalkotássá válása nyilvánvaló lett, és az emberek tovább kísérleteztek ezzel a törékeny alapanyaggal. (...) Megfelelően használva a neon sokkal esztétikusabb látvány tud lenni, mint egy kocsma ablakában lógó poros cégér. Nincs hozzá hasonló médium, és nagy kézügyesség kell a kialakításához. A szín és a fény kombinációja is egyedi jellemzője a neonnak, így érzelmek és ötletek átadására is tökéletes választás a művészek számára. Listánkban 20 elképesztő neonművészt mutatunk be, akik az anyag mestereivé váltak és tovább feszegetik határaikat.” (2013)

Valós és virtuális kiállítások

Neon, Who’s Afraid of Red Yellow and Blue? – huffingtonpost.com, 2012
Nemzetközi neonkiállítás, Párizs, La Maison Rouge, 2012.
Videó: http://dai.ly/xpdav4

The Enduring Glow of Neon Art – A neonművészet örök ragyogása
A Grundy Art Gallery kiállításán az elmúlt 50 év neon művészi alkotásait tekinthetjük meg – hyperallergic.com, 2016
Blackpool illuminations: neon art lights up the seaside – in pictures 
Ugyanez a kiállítás még több, még harsányabb, még lélegzetelállítóbb képekkel – The Guardian, 2016
A blackpooli neonművészeti kiállításról – anothermag.com, 2016

Neonsigns.hk
Hongkongi virtuális neonkiállítás és interaktív neontérkép
OFF-ON: Neon in Art
A hongkongi interaktív neontérkép tartalmas kísérőtanulmánya

Alkotói albumok az osztrák NEONline werbedesign weboldalán

Neon As Art - A neon mint művészet
2011 – MixFlicksFilms
A Philadelphia környéki művész, Eve Hoyt megkapóan szokatlan neon remekműveket alkot. A műsor bevezeti a nézőket a műhelybe, felfedve az alkotás tüzetes és kreatív folyamatát. A vázlatos skiccektől az üveg meghajlításáig, a nézők elmerülhetnek Eve szín-, tűz- és neonvilágában.

NeonArt
Olasz lakberendezők és építészek neonválogatása

Olivia Steele
„A művészetem nem arról szól, hogy mit látok – hanem arról, hogy mit akarok veled láttatni.” A kortárs fényművész, Olivia Steele nemzetközi elismerésre tett szert merész közterületi neonalkotásaival. Mindig szimbolikus és néha szemtelen neon-közlései felfüggesztik a mozgást és az időt. A kifejezések az ellentmondás, a szembesítés és békéltetés értelmezési körét foglalják el.
Neonmunkái rövid, hangsúlyos igazságok, amelyek a digitális kor zsenialitásának (vagy betegségének) állítanak tükröt. Üvegbölcsességei gyakran felbujtó képekkel párosulnak – robbanó atombombákkal és vallási szimbólumokkal –, amelyek gondolatébresztő hatást gyakorolnak a nézőre. Burkolt érzelmek és váratlan erők töltik fel Steele témáit, ahol a tudatosság és az isteni lényeg hatja át lenyűgöző műveit.

Illuminating the Dark Art of Making Neon Signs
Megrendelőink már legalább olyan arányban művészek, mint kereskedők. Ez egyfajta modern szobrászat. Szeretem a neon pulzáló, hipnotizáló fényét és telített színeit – mondja Patrick Martinez Los Angeles-i neonművész.
Nicolas Stecher – Wired, 2016. 06. 22.

Neon’s got a brand new glow – Új fényben tündököl a neon
The Globe and Mail, 2014

Once controlled by sign trade, neon is revived as art from 1988
ALN, 2016

Webshopok

Neon light sign on Etsy
Oliver Gal Artist Co.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A neonfényes Budapest hírmondói

Kürt utcai tisztasági fürdő

Újpesti Áruház