Neonirodalom a weben

A (főleg) budapesti neonjelek sorsa a neonmentő csoportok működésének köszönhetően népszerű témájává vált a kétezres évek webes újságírásának, segítette a helytörténeti kutatásokat és a város múltját, identitását őrző csoportok kialakulását. A legtöbb weben megjelent cikk ma is elérhető, válogatásunk bizonyára nem teljes, de talán reprezentatív:

Az égre rajzolt pincérnő
Noller – Népszabadság Kultúra – 2010. 06. 11.
„Valamikor 2005 táján volt a neonnosztalgiának egy jelentősebb nekibuzdulása, amikor is végre elkezdődött a régi, szocialista neonok dokumentálása, múzeumba mentése. Főleg a fővárosból. Ez már az utolsó pillanat volt: mert ekkorra a legszebb, legnagyobb pesti neonok kihunytak, de azért még itt-ott lehetett érdekes leletekre bukkanni. Ekkor bontották le például a Károly körúti bazársort, s szép fényfeliratai szinte kínálták magukat a mentésre. Be is kerültek az Elektrotechnikai Múzeumba. Legalább három csapat vágott neki ekkor a városnak, a Neonmentők, (más néven Neonon Csoport), a Reklámfényezők, s ekkortájt indult útjára Neonvadász is.”
20100611-az_egre_rajzolt_pincerno-695511

Vibráló neonfények
Fény – város – kultúra
N. Kovács Tímea – Jelenkor, 2014, 57. évfolyam, 9. szám, 995. oldal
„Az éjszakai Budapest világvárosi atmoszférája természetesen nemcsak abból fakad, hogy rohamosan növekszik a világítótestek száma, s fejlődik a közvilágítás. Budapestet nemcsak azért nevezik a „fények városának”, mert az 1920-as évek közepétől kielégítő a közvilágítása és számtalan kisebb-nagyobb fényreklámmal büszkélkedhet, hanem azért is, mert lakói a fényeket a nagyvárosi élet elengedhetetlen elemének tekintik. A világító kirakatok a városlakókat éjszaka is emlékeztetik arra, hogy kibontakozott a fogyasztásnak az a világa, amely már nem a szükségletekről szól, hanem az áruk esztétikájáról és a velük együtt a megvásárolható életstílusokról is.”
jelenkor.net/archivum/cikk/3035

Lesz-e Budapestnek neonmúzeuma?
Serinus, 2015. 07. 14. – budapest.reblog.hu
„A Neonon csoport még 2004-ben indította el projektjét, céljuk az volt, hogy gyűjteményt hozzanak létre a régi utcai neonreklámokból.  (...) Az akkori Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal együttműködve több neonreklámot védetté nyilvánítottak. (...) Raktárhelyiséget kaptak az Elektrotechnikai Múzeum épületében (Budapest VII., Kazinczy u. 21.) A múzeum Neonparádé címmel az udvar belső homlokzati falán egymás mellé rendezve mutatja be a műemlékké nyilvánított neonreklámokat. (...) Patkós Luca, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tervezőgrafikus hallgatója arculatot tervezett a csoport, illetve az egyesület végcéljaként definiált „Neon Múzeum” és kulturális központ számára. (...) A lengyeleknek már van neonmúzeuma, így egy kis összefogással nekünk is lehetne. A varsói Sohóban helyet kapott múzeum mecénása az RWE energiaszolgáltató vállalat, emellett több kisebb vállalat is támogatja az intézmény működését.”

Budapest, a neonvarázs fővárosa
Sashegyi Zsófia
Magyar Nemzet – Hétvégi Magazin – 2016. április 10., vasárnap 15:01
„Az első, háztetőn elhelyezett fényreklámról 1908-ban számolt be a Tolnai Világlapja. A Brázay-féle mentaszeszt ajánló hajlított csöveket a Szent István körút és a Nyugati tér sarkán álló épületre erősítették fel – meséli Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum muzeológusa. – Az első hazai mozgó, a Dreher Bakot népszerűsítő fényreklám rekonstrukciója ma is látható a múzeumban. Az eredeti 1925 körül került fel a háztetőre a Nagymező utcában, ahol két épület között ugrált a világító kecske.”
budapest-a-neonvarazs-fovarosa

Az Index cikksorozata 2005–2009:

Nincs többé főz, süt, fűt
sZ – Index – 2005. 08. 02. 10:55
„Generációkon átívelő élmény az a megvilágosodáshoz hasonlatos pillanat, amikor illuminált állapotban az Erzsébet téren egyszer csak felnézünk az égre, ahol óriás, világító betűkkel ragyognak fel az igék: főz, süt, fűt – írtuk pár hónapja a régi budapesti neonreklámokról szóló cikkünkben, amikor még nem sejtettük, hogy ezt a személyiségfejlődésük szempontjából oly fontos érzést már nem élhetik át az eljövendő generációk. A Fővárosi Gázművek ugyanis nemrégiben leszerelte az Erzsébet tér felett villogó neonhirdetést.”
kultur/eletmod/fsf8162/


Mentsük meg a neonszocializmust!
sZ – Index – 2005. 05. 06. 14:32
„Nem a retró intézményesítését szeretnénk elérni, hanem olyan alkotókat akarunk bevonni a reklámozásba és ebben az esetben ezzel együtt a várostervezésbe is, akik révén a mainál sokkal izgalmasabb, kreatívabb, ötletesebb reklámok születhetnének, és végre elmúlna az ötlettelen matricás fénydobozok uralma Budapest utcáin. Mi a korábbi reklámokat kiállítva jó példákat szeretnénk megmutatni” – magyarázza Forgács Bálint, aki reméli, hogy a régi reklámok megmentésével megőrizhetünk valamit a régi, elmúló, néha talán megmosolyogni való, de szép emlékű Budapestből.”
kultur/eletmod/neon6144/


Budapest neontemető
Nagy Attila
Index – 2009. 07. 19. 00:30
„Valahol azt olvastam, hogy amikor eltűnik utcáiról az utolsó patinás reklám, jellegzetes régi felirat, öreg neonreklám, akkor szakít végleg múltjával egy nagyváros, akkor kényszerül bele az örök és unalmas jelenben létezésbe. Errefelé tart Budapest.”
egyre_kevesebb_regi_neon_menekul_meg_a_pusztulastol/
Galéria:
regi_feliratok_neonok_reklamok/


Megtizedelte a neonreklámokat a rendszerváltás
Nagy Attila – Index – 2009. 08. 29. 11:44
„A hetvenes, nyolcvanas évekről, amikor a legváltozatosabb, legszebb, legkreatívabb, már-már azt mondanám, hogy a legművészibb neonreklámok születtek, sikerült kideríteni, hogy több mint kétezer neonreklám tette színessé, mozgalmassá az éjszakai utcaképet Budapesten.”
megtizedelte_a_neonreklamokat_a_rendszervaltas/
Galéria:
regi_feliratok_neonok_reklamok_budapesten_2

*

Neon Budapest projektünk bemutatója után egy nappal újabb cikk jelent meg az Indexen neontémában. Köszönjük a részletes, alapos beszámolót:

Nagy Attila Károly: Térképre vitték a fogyatkozó budapesti neonörökséget. Index.hu /Tech, 2017.05.27.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A neonfényes Budapest hírmondói

Kürt utcai tisztasági fürdő

Újpesti Áruház