Neonkészítők napjainkban


„A 19. század végén Moore szén-dioxiddal és nitrogénnel töltött csöveket készített. Bár a készített csövek fénye gyenge volt, egy terem mennyezetét körbecsövezve világítani is lehetett velük. Nehézkes és bonyolult működésük ellenére még az 1900-as években is használatban voltak világítótestekben. Az 1910-es párizsi autókiállításon az első neongázzal töltött, gázkisülésű fénycsövet Claude mutatta be. Hamarosan megjelent az első neonreklám egy párizsi fodrászszalon felett „Carravalio” felirattal. A neoncső 8-12 mm átmérőjű, 1 mm falvastagságú üvegcső (kivételes esetben a cső átmérője 6 mm is lehet). A neoncső két végén beforrasztott 1-1 elektródával, amelyekhez nem csatlakozik izzószál (szemben a fénycsővel). Az elektródák az üveggel megegyező hőtágulású invar ötvözetből készülnek. Az üvegcső tetszőleges alakúra, akár felirat körvonalára is meghajlítható. A neoncső az elvárt színnek megfelelő gázzal vagy gázkeverékkel van töltve, neoncsöveken fényport ritkán alkalmaznak.” A Wikipédia Neoncső és Neon szócikkein túl bőséges irodalmát találjuk a neonreklámok történetének a neonlibrary.com-on vagy itt. Megemlékezik előzményeiről a nálunk is ismert nemzetközi reklámcég, a JCDecaux, s a francia és amerikai kísérletezők párhuzamos fejlesztéseit, elsőbbségi kérdéseit tisztázza az Atlantic cikke. A neonreklámok elterjedéséről – sok archív felvétellel – ajánlható a CBS összeállítása a YouTube-on

Decorlight

Napjainkban a neonkészítést kisebb, manufaktúra jellegű vállalkozások viszik tovább, egyedi megrendeléseket várva és teljesítve, lakberendezéstől a rendezvények és kereskedelmi-üzleti közösségi terek arculatformálásán át a filmforgatási díszletigényekig. A Decorlight munkatársai örömmel járultak hozzá honlapunk tartalmához képekkel, s részt vesznek 2017. májusában rendezett projektbemutatónkon is.
http://www.decorlight.hu/
Gyártási fotók a Decorlight műhelyéből


További működő, weben megtalálható hazai vállalkozások


Gyártási videók, képek


Hazai és külföldi gyártási videók, képek

Üzemi és szerelési fotók
http://led-neon.hu/uzemi-fotok/

A neonnál úgysincs menőbb reklám
Boros András
Cink.hu – 2015. 08. 30. 12:05
http://cink.hu/a-neonnal-ugysincs-menobb-reklam-1727532810
A cikkben egy neonfelirat készítését bemutató videó található.

The Making of Neon Signs

NEONSIGNS.HK
https://www.youtube.com/watch?v=EsIo57pH-pA
Hongkong neonhoz fűződő kapcsolatáról is szó esik a videó elején, melyben a neonkészítés folyamatát tekinthetjük meg a tervezéstől a gyártásig, majd a végén a jelenről beszélnek.
How to make Neon Signs
UM Neon
https://youtu.be/LJEWRZ3rWF0
Az indiai Uma Mahesh egy hosszabb videóban mutatja be a készítést.

How to make a neon sign
IBEW Hour Power
https://youtu.be/rffwcHst1So
A Michael Hall műhelyében készült videó a készítés legfőbb mozzanatait mutatja be.

How are neon signs made? The process of making neon signs
Neon Creations Ltd
https://youtu.be/i0fsEsNiJT4
A Neon Creations Ltd. műhelyébe tekinthetünk be.

This Glass Bender Creates Astounding Neon Artwork Over A 1,000-Degree Flame
Gregg Rosenzweig – uproxx.com
http://uproxx.com/life/human-series-coors-ryan-eastlyn/
Ryan Eastlyn különleges neoncső-hajlító Salt Lake City-ben őrzi és ápolja az eltűnőben lévő mesterség titkait.

The TextureGroup Sanghaji
http://thetexturegroup.com/fortune-cookie-shanghai/
“The Texture Group is a international creative think tank consisting of forward- thinking artists, designers and photographers with a unique perspective on form and function. Our goal is to add diversity and intrigue to the world through event branding, product development, manufacturing, and consulting, with a strong focus on sustainability recycling and repurposing.”

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A neonfényes Budapest hírmondói

Kürt utcai tisztasági fürdő

Újpesti Áruház