Neonparádé – Magyar Elektrotechnikai Múzeum

A neonreklámok története a 19. század közepéig nyúlik vissza, ekkor fedezték fel, hogy a különféle gázokkal töltött üvegcsövekben a villamos áram pompás fényjelenségeket hoz létre. A fény színe a gáztól függ, a leglátványosabb a neon piros fénye, ezért a köznyelvben minden fénycsövet neoncsőnek szoktak nevezni.
A színes csövek világításra nem alkalmasak, annál inkább látványos fényreklámok készítésére. A csövet az üvegtechnikusok tetszőleges formára tudják alakítani, nemcsak világító betűk, hanem vonalas rajzok is készíthetők belőle. Sok neonreklám művészi értékű alkotás és egyúttal kortörténeti emlék is.
Budapestnek már az 1930-as években neonreklámok adtak világvárosi esti hangulatot, majd a háború utáni sötét évek után ismét fogalommá vált a „neonfényes Budapest”.
A múzeum udvarán ennek a korszaknak megmentett neonjait tekinthetik meg a látogatók restaurált, újból működőképes állapotukban. Itt van az egykori „Patyolat” ruhatisztaságot sugalló fehér hattyúja, a „Csemege” kosara, az antikváriumnak a szimbóluma, a pislogó szemű bagoly és a Károly körúti cukrászda „Mignon” felirata, melynek láttán jólesne egy kis cukrászsütemény. Esti rendezvényeken ezek a régi neonfeliratok teszik hangulatossá a múzeum udvarát.

– Neonparádé 
– Magyar Elektrotechnikai Múzeum
– http://elektromuzeum.hu/hu/allando-kiallitasok/neonparade/

Képeink forrása: Magyar Elektrotechnikai Múzeum – Neonparádé - képgaléria




A sajtóban:

Múzeumba kerülnek a Károly körúti bazársor neonreklámjai
Index/MTI – 2005. 07. 15. 14:37
index.hu/belfold/budapest/hirek
„A Károly körúti bazársornak az év második felében várható bontásakor egy múzeumnak adják át az 1950-es, 60-as, 70-es éveket idéző cégtáblákat és neonreklámokat, közölte a fővárosi önkormányzat városképvédelmi bizottságának elnöke pénteken. (...) A Magyar Elektrotechnikai Múzeum kérésére határoztak úgy, hogy a 20. század nosztalgiáját felidéző tárgyakat átadják, így azok múzeumi védettséget kapnak.”

We Love Budapest, 2014. 03. 14. – Bódis Krisztián fotóival
„A kézzel hajlított fémreklámok nagy része a kukában landolt, de néhányat azért sikerült megmenteni. Az Elektrotechnikai Múzeum ugyanis 20 darabot restaurált, és a 2005-ös Múzeumok Éjszakáján a nagyközönség is megcsodálhatta eredeti pompájukban az egykori reklámokat. A kezdeményezés egyébként egy Neonon néven futó neonmentő csoport jóvoltából valósulhatott meg. Az akciót jelentős média-hype kísérte, hatására kapásból egy tucat neont hivatalosan is műemlékké nyilvánítottak. A végső vízió egy Neonmúzeum lenne, ez azonban pénzhiány miatt még várat magára.”

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A neonfényes Budapest hírmondói

Kürt utcai tisztasági fürdő

Újpesti Áruház