Kalocsai Paprikacsárda

Marinyák Dávid felvétele
Íme, egy kuriózum a 8. kerületben a régi, úgynevezett "tisztviselőtelepen", ezáltal könnyne elérhető és nincs is lepukkanva az utca. Az étteremről elég sok forrást találni a neten, bár egy ideje bezárt, az okait nem találtam és a pontos dátumot sem, viszont a neon még mindig jó állapotú és látszólag karban van tartva. Van saját weboldaluk is, ahol olvashatunk róluk. Maga az épület 1891-ben épült, így elég nagy kár, hogy egyenlőre semminek nem ad helyet, hisz elég nagy múltú épület. Amíg funkcionált, addig természetesen nemcsak étterem volt, hanem különböző rendezvények lebonyolítását is vállalták. Saját facebook oldaluk is van, amin kapcoslatba lehetett lépni velük, amíg üzemeltek.

inaplo.hu/neonvadaszat/n113


Történeti leírás ( a weboldalról):

"1891-ben Hofbauer János tervei alapján épült fel a mai csárda hajdani favázas földszintes kaszinó-ház épülete. Néhány évig a családias hangulatú mulatságok színhelye volt. Az első bált 1889 telén rendezték. 

Az államosítások után a Pannónia Szálloda és Vendéglátóipari Vállalat üzemeltette, majd 1984 -ben Csupcsák László és Neje tulajdonába került. A CSUPI família (idővel a család apraja-nagyja bekapcsolódott a vendéglátásba) folyamatosan fejlesztette az üzletet, míg el nem érte a mai igazi magyaros csárda jellegét. 

Az épület termeinek és kerthelyiségének falait Szvétek Antalné a kalocsai népművészet mestere eredeti virágmotívumokkal díszítette. A csárdában Gazsi János és zenekara szórakoztatja a vendégeket. Budapesten egyedülálló folklór programot mutatnak be. Az étlapon tulnyomórészt magyaros ételek szerepelnek. 

A Tisztviselőtelepi Önkormányzati Egyesület 2002. május 28-án márvány emléktáblát helyezett el a főhomlokzat sarki részén a következő szöveggel: Műemlék Tisztviselőtelepi Kaszinó, épült 1891-ben Hofbauer János tervei szerint T.Ö.E."

Marinyák Dávid felvétele

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Újpesti Áruház

A neonfényes Budapest hírmondói

Neonmúlt – Budapest