Megújul a Palatinus

Ellátogatva a Margitszigeten található Palatinus Strandfürdőhöz, észrevehetjük, hogy a jól ismert neon felirat már nincs a helyén. Az indok a strand felújítása, az hogy a neon vissza kerül-e eredeti helyére 2017. tavaszán fog kiderülni.

Felújítják a strandot

A Paltinus újjáépítése 2015 novemberétől tart, 80 évvel ezelőtti állapotát szeretnék újra elérni, ezért az eredeti tervek alapján újítják fel, olvashatjuk a fürdő weboldalán.
2016-ban a műemléknek nyilvánított öltözőket restaurálták. Az újítások még most is tartanak, ahogy idén bezárta kapuit a nyári strandszezon után, újra építkezésbe fogtak a strand területén. A bővülő wellness részleg mellett a jellegzetes bejárat is felújításra kerül majd, ez magyarázza a neon eltűnését. A tervek szerint, átadásra 2017 tavaszán kerül sor.



A Palatinus története

Az 1919 óta üzemelő strand, kapuit 1921-ben nyitotta meg.Ez volt az első budapesti fürdő, amely lehetővé tette a szabadban való fürdőzést. Nagymedencéje 5000 négyzetméternél nagyobb területével kiérdemelte az Európa legnagyobb úszómedencéje címet. A nagy érdeklődésnek köszönhetően, 1937-ben a strandot bővíteni kellett, ekkor készült a híres hullámmedencéje, amely falát Bálint Endre művész mozaikja díszíti. 2002-ben felújították a medencéket vízforgató berendezésekkel látták el, átépítették a nagymedencét. 2013-ban is felújításon esett át, a medencéket csúszdákkal bővítették, az odalátogatók élményének fokozása céljából.


Palatinus  1980. Forrás: Fortepan

Források:
http://www.palatinusstrand.hu/a-strandrol
http://index.hu/belfold/2015/12/11/felujitjak_a_palatinus_strandfurdot/
http://www.fortepan.hu/?img=66492

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A neonfényes Budapest hírmondói

Kürt utcai tisztasági fürdő

Újpesti Áruház