100 éves étterem, restaurant

2010 körül


Az ötödik kerületi Március 15. tér mellett, a Piarista utca 2. szám alatt található a Péterffy-palota, vagy másik nevén a Krist-ház, amely otthont ad a Százéves étteremnek. 

A palota története
A házat Péterffy János építette 1755-től, megépítése után nem sokkal már vendéglő működött benne, más-más tulajdonos által működtetve. Az első biztos dátum 1831, ekkor nyílt a Hasslinger-féle fogadó Buda Városához néven. 1864-ben a Kris család üzemeltette először Fehér Hajó néven, majd a család saját nevén. 1923-tól ismét a Buda Városához nevet vette fel egészen 1931-ig. Egészen a 19. század végéig a környéken számos hasonló barokk palota állt, de ezeket az Erzsébet híd építéséhez kapcsolódó városrendezés során lebontották. A Péterffy-palota a pesti barokk világ egyetlen, épségben fennmaradt épülete. A száz éves évforduló alkalmával, 1931-ben felújították, ekkor vette fel a Százéves Étterem nevet, és műemléki védettséget kapott.


Százéves Étterem
A vendéglő rusztikus bútoraival, barokk cserép kandallóval és sok más kiegészítővel megőrizte "százéves" hangulatát. Egyszerre kínálnak magyaros és nemzetközi ételeket, és minden este élőzenével várják vendégeiket.

Az épületet 2010-ben felújították, de ez sajnos csak a ház földszinti homlokzatára terjedt ki, az emeleti részt, és így a neon környéke kimaradt.

2010, egykor.hu képe, a felújítás előtt

2015, kozterkep.hu képe a felújításokról

2016 október

Források:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A neonfényes Budapest hírmondói

Kürt utcai tisztasági fürdő

Újpesti Áruház