Vörösmarty mozi

A Premier Kultcafé a Vörösmarty mozi helyén
A Vörösmarty mozi 2014. március 31-én végleg bezárt. Ahogy a fényképen is látható, helyén, a Budapest, Üllői út 4. szám alatt 2016. március 10. óta a Premier Kultcafé, egy fogyatékosság-barát közösségi és kulturális tér üzemel. Itt megváltozott munkaképességű alkalmazottak üzemeltetnek mozit, kávézót, pékséget, rendezvénytermet. A Vörösmarty mozi így tehát csak átalakult egy nemesebb cél érdekében, az eredeti funkciója, a kultúra közvetítése megmaradt.
A Vörösmarty mozi az 1920-as évektől üzemelt, és az 1990-es években élte fénykorát. 2014-ben azonban a Fővárosi Önkormányzat beperelte az üzemeltetőket, és ismeretlen okok miatt felszólította őket a mozi 60 napon belüli bezárására. A mozi helyén 2 éven át semmi sem üzemelt, míg végül megnyílt a Premier Kultcafé.
A mozi egy rendkívül forgalmas helyen volt, és a művészfilmeket kedvelők is szerettek ide járni. Főként az esti órákban tartott nyitva: hétfőtől péntekig 17:30-21:00 óráig, míg hétvégén 15:00-21:00 óráig. A legjobban hétfőn volt érdemes ide ellátogatni, hiszen akkor a fele áron lehetett jegyet venni. Általánosságban a jegyek a többi napon is sokkal olcsóbbak voltak, mint a többi moziban, hiszen itt nem premier filmeket, hanem már más mozikban leadott művészfilmeket lehetett megnézni.

inaplo.hu/neonvadaszat/n111 

Korábbi képek a moziról:
A Vörösmarty mozi egy 1959-es fényképen
Forrás: fortepan

A mozi közvetlenül a bezárás előtt, 2014. március 29-én
Fotó: Mészáros Márton
Források:



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A neonfényes Budapest hírmondói

Kürt utcai tisztasági fürdő

Újpesti Áruház