Stollwerck

A Blaha Lujza tértől nem messze a Dohány és a Kertész utca sarkán található hatalmas épület tetején még ott díszeleg a Stollwerck felirat, annak ellenére, hogy már rég nem gyárt Magyarországon csokoládét ez a cég.


Mi is az a Stollwerck?

Egy német csokoládé gyártó cég a Stollwerck GmbH., amelyet 1939-ben alapítottak, majd kiterjesztették Európára és Amerikára ezzel, 1900-ra a második legnagyobb csokoládé gyártó céggé vált  az Egyesült Államokban. 2011 óta egy Belga céghez a Baronie Csoporthoz tartozik.
Alapítója Francz Stollwerck volt, aki nem csak csokoládét, hanem köhögés elleni cukorkát és más édességet is készítetett gyáraiban. A gyár központja Németországban található Köln volt. A csokoládégyár virágzott, terjesztkedtek az utódok, először Amerikát hódították meg, majd az ott elért sikerek mintájára próbáltak betörni a kelet-európai piacra is az 1990-es évek elején.


A magyar vonatkozás


1995-ben Székesfehérváron nyitott csokoládégyárat, de Oroszországban és Lengyelországban is. Ezeket a gyárakat korszerűsítette és fejlesztette, új termékeket dobtak a piacra. Viszont az 1998. utáni gazdasági válság, tönkrette a növekedést.

Sajnos a gyár már menthetetlen volt gazdaságilag, ennek következtében 2001-ben kivonultak a kelet-európai régióból. Jelenleg Magyarországon a Kraft Foods foglalkozik édesség gyártással legnagyobb mértékben.

Források:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A neonfényes Budapest hírmondói

Kürt utcai tisztasági fürdő

Újpesti Áruház