Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda

2010 - Prusinszki István felvétele

Az Árpád üzletház takarásában megbúvó Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda – egykor élettel teli, mára már teljesen elhagyatott – épületének egyetlen célja az elmúlás. Gyors pusztulásának hangjait elnyomja az Árpád út és a Rózsa utca kereszteződésének zajos forgataga. Nincs már vízzubogás, hol van már az önfeledt gyerekzsivaj?


Az újpesti uszoda 2007 június 1-én zárta be kapuit, az épület azóta folyamatosan pusztul, üresen áll, és tulajdonosa - a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. - már csak telekként kívánja értékesíteni. Az uszoda 1974. november 7-én nyitotta meg kapuit és 33 évig állt az az újpestiek szolgálatában. Bezárása óta az amúgy is rossz statikai állapotban lévő épület lassan az enyészeté válik. A bezárást nem csak műszaki problémák indokolták, veszteséges vendégforgalma miatt is időszerű volt a megszüntetése. Az épület műszakilag sem megfelelő, nem stabil, illetve a kritikusok szerint esztétikailag sem teljesen kielégítő.
fortepan.hu
A hozzáértők ellenzik, hogy a lepusztult ingatlant uszodaként hasznosítsák újra, hiszen elavult az ehhez szükséges gépészeti háttere, amit csak horribilis összegekért cserébe lehet csak javítani. Így tehát a szakértők szerint az uszoda minden szempontból alkalmatlan egykori funkciójára, a korszerűsítés semmilyen szempontból nem érné meg a szolgáltatónak. Értékesítés során érdemi ajánlattétel nem történt az elmúlt évek során, így az épület ma is üresen áll.

A neon
2016 - Kovács Zsuzsa felvétele
Az uszoda főbejáratát díszítő neonfelirat sárgásan ragyogó fénye egykor hívogató látványt nyújthatott, de mára már teljesen elsötétült. Hozzáértő szemnek biztosan feltűnik a pusztulása, de szerintem egész jó állapotban van. Viszont a zárást követően a neonfelirat is az épület sorsára kárhoztatott, sajnos a megmentéséért semmilyen kezdeményezés nem történt. A lezárt épület fényei nem gyúlnak ki újra, így a felirat sem tündökölhet tovább valódi pompájában.

Források:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A neonfényes Budapest hírmondói

Kürt utcai tisztasági fürdő

Újpesti Áruház