Műköszörűs

2016 - Kovács Zsuzsa felvétele
A Bethlen Gábor utca Thököly út felőli oldala rendkívül sűrűn belakott hely az üzlethelyiségeket tekintve. Csak egy száz méteres szakaszon találunk Kozmetikát, virágboltot, két vegyesboltot, egy italboltot, ruhaboltot, pékséget, troli végállomást, de a számunkra legfontosabbat is: műköszörűs szaküzletet. A 78-as troli szerelvénye - amint a képen is látható -, jó sokáig elidőzik a bolt előtt, ellehetetlenítve ezzel a gyanútlan blogger fotózási ambícióit.


A bolt 1948 óta töretlenül üzemel, a minket kiszolgáló Hercog János úr pedig - aki egy helyben és talpon végigköszörülte az elmúlt 68 évet -, rendkívüli lelkesedéssel osztja meg történeteit a betévedő tompa tárgyak gazdáival. A bolt kirakata elég szellős: egy köszörűs baba egyik oldalt, ami régebben köszörülést imitálva mozgott, de ma már mozdulatlan; mellette kések, ollók, és táblák - rajtuk felirat: borotvák, kések, húsdarálógépek, korcsolyák élesítése-javítása.

2010 - Prusinszki István felvétele
Az üzlet már nem operál nagy forgalommal, talán a heti három napos nyitvatartási miatt (keddtől csütörtökig 8:00-17:00 között). A köszörűs bolt tulajdonosával Hercog úrral kb. két éve riport készült, amit az Egy nap a városban c. blogon tettek elérhetővé mindenki számára. Itt további képekkel láthatunk a boltról, és betekintést nyerhetünk a tulaj történetébe, a szakmaja hanyatlásának okaiba. "A fiatalok már nem járnak köszörülni késeket, inkább vásárolnak újakat. A műanyag nyelű kések eltörnek, szintén használhatatlanok lesznek. (...) Vannak olyan törzsvendégei, akiknek még a nagyszüleit szolgálta ki ugyanitt. De a szakmát már nem nézik mesterségnek többé, és hozzá nem értők foglalkoznak vele."

A neon
A felirat nem sokat romlott az elmúlt évek során. Elég jó állapotban van, de ez csak negatívan változhat, hiszen a felújításra/karbantartásra nincs meg a tulaj anyagi háttere. Hanyatló neon ez, mint szinte az összes többi fényreklám a mai Budapesten. Pislákol benne az élet, felizzik még a fénye, de egyszer örökre kialszik ez is, sötétebbé, komorabbá téve ezzel a XXI. század nagyvárosát.

Források:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A neonfényes Budapest hírmondói

Kürt utcai tisztasági fürdő

Újpesti Áruház