Kossuth Klub

2016. október
A Kossuth Klub a kultúra, a tudomány és a közélet háza.

A Kossuth Klub 1954-es megnyitása óta kiemelt feladatának tartja az egyetemes emberi kultúra értékeinek, a tudományos, szakmai és művészeti ismeretek széleskörű terjesztését, az iskolarendszeren kívüli művelődés lehetőségeinek gazdagítását. Közéleti fórumot kíván teremteni a tudományos, művészeti és politikai kérdések megvitatásához. Az utóbbi években a hagyományos programok zenei, színházi, képzőművészeti, tudományszervezési, illetve civil közösségszervező tevékenységekkel egészültek ki. Forrás

inaplo.hu/neonvadaszat/n122

A Kossuth Klub (melyet a VIII. kerületben, a Múzeum utca 7. szám alatt találunk) nem kis történelemmel rendelkezik:

  • A Nemzeti Múzeum mellett, a Hadik-palotát 1945-ben államosították, és 1954-ben itt helyezték el a Természet- és Társadalomtudományi Ismeretterjesztő Társulatot (TTIT). 1954 végén a TTIT budapesti elnöksége döntött a Kossuth Klub megalakításáról.
  • Elkezdődtek és hamar népszerűvé váltak a József Attila Szabadegyetem természet- és társadalomtudományi, művészeti előadássorozatai.
  • 1955. március 25-én megalakult a klubban a Dolgozó Ifjúság Szövetségének (DISZ) Petőfi Köre. A Petőfi Kör az 1956 évi forradalom szellemi bölcsőjévé vált.
    1956. október 13. Darvas József népművelési miniszter, Nagy Imre miniszterelnők és Rajk Lászlóné. Egykori Győrffy kollégisták találkozója a Kossuth klubban. (Fortepan)
     
  • A forradalom és szabadságharc leverése után a Kossuth Klubot nem zárták be, a kádári-aczéli kultúrpolitika “tűrt” intézménye lett, a TTIT-ből 1957-ben lett TIT (Tudományos Ismeretterjesztő Társulat).
  • Itt voltak a hetvenes évek elején az új gazdasági mechanizmus műhelyvitái, itt mutatkozott be a Tiszatáj és a Vigília című folyóirat, s itt tartotta első felolvasóestjeit Pilinszky János és Weöres Sándor.
  • A rendszerváltás idején, 1990-ben a TIT-egyesületek elestek az addigi állami bevételek nagy részétől, a központosított TIT megszűnt, önálló egyesületek jöttek létre. Kiderült, hogy a Kossuth Klubnak otthont adó egykori Hadik-palotának papírforma szerint nem a TIT a tulajdonosa.
  • Végül 2006-ban az államnak sikerült visszavásárolnia az ingatlant. A Kossuth Klubnak jelenleg hármas profilja van: irodalmi-zenei, ismeretterjesztő és közéleti.
Forrás

A Klub neonfeliratának felújításáról egy videót is megnézhetünk, a neonszervíz jóvoltából:


A videót 2011-ben tették fel, valószínűleg akkorra tehető a régi, romlott állapotú neon felújítása, amely még a '70-es, '80-as években kerülhetett ki. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A neonfényes Budapest hírmondói

Kürt utcai tisztasági fürdő

Újpesti Áruház