Szeged Vendéglő és Halételek

A vendéglő és a rajta található két neon a XI. kerületben a Bartók Béla út egyes szám alatt található. A vendéglő - rettentő kreatívan - a Szeged Vendéglő Kft. tulajdonában van. Ennek a Kft.-nek azonban nem csak a fent nevezett étterem van a tulajdonában, vagy mondjuk inkább úgy, hogy ez az egyetlen szolgáltatása, mivel az érdeklődőknek a két hajón séta hajókázást biztosít. Akár különféle extrákkal is. Erről bővebben a weblapjukon lehet olvasni.
Az étterem alapításáról semmilyen információt nem találtam, azonban ennek a fortepan szerint 1957-ben készült fényképen még semmi sem látható az étteremből, sem pedig a neonokból, ugyanis ebből a szögből pont rá kéne látunk a “Halételek” neon oldalára. Valamint az épület sem éppen úgy néz ki, mint egy korabeli étterem. Így tehát a vendéglő alapításának dátuma rejtély marad. Az azonban biztos, hogy az étterem még ma is üzemel, étlapján tradicionális magyar ételek találhatóak és a külföldi vendégek is ezért látogatják meg a helyet. Érdekesség még, hogy a Viszkis rabló névvel elhíresült Ambrus Atilla, mielőtt kirabolta 1996-ban a Kemenes utca 1. szám alatt lévő Postát, megivott itt egy pohár whiskeyt.



A neonokról:

Mind a két neon meglehetősen jó állapotban van, bár láthatóan ma már nem használják őket. Pár évvel ezelőtt még az elülső, sarokban lévő felírat világított, de ma már az sem ég. Nem tudni, hogy azért kapcsolták le, mert sok áramot fogyasztott, avagy kiégtek a neon csövek és nem akarták kicserélni. A neon felhelyezésének idejét viszont pont úgy nem tudni, mint az étterem alapításáét se. Én a hatvanak évek eleje és a nyolcvanas évek eleje között lévő intervallumra datálnám, ám a neonok viszonylagos jó állapotát nézve az sem kizárt, hogy később tették fel, a kilencvenes években.
Azonban az kifejezetten érdekes, hogy két neon is található az éttermen, hiszen ezeknek sem a fenntartása, sem pedig a felszerelése nem lehetett olcsó. Véleményem szerint ez egyértelműen arról árulkodik, hogy nyitáskor és a kezdeti években keresett hely volt a vendéglő, avagy a tulaj volt rettentően gazdag.
Bal: 2012
Jobb: 2016 november

Bal: 2012
Jobb: 2016 november


Az elülső neon, mikor még működött,
Forrás: wikimapia.org

Források: 1 || 2 ||
+ A viszkis rablóról szóló történetet édesanyám mesélte, aki azon a Postán dolgozott 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A neonfényes Budapest hírmondói

Kürt utcai tisztasági fürdő

Újpesti Áruház