Nagytétény - Diósd vasútállomás

Az állomás a XXII. került és Diósd határán található, a Rakodó utca 3-as szám alatt, még Budapesten. Az állomás már nagyon régóta létezik. Keletkezés évszámot nem találtam, az azonban bizonyítható, hogy 1903 október 3-a előtt Tétény-Diósd 8. sz. őrház volt a hely neve.
Legnagyobb meglepetésemre - az állomás még ma is üzemel. Többnyire a Pusztaszabolcsi és Dunaújvárosai vonatok állnak meg itt. Az épületen látszik, hogy nem ma volt utoljára fel újítva, azonban, még most sem úgy néz ki, mint ami a közeljövőben el akar dőlni. Mikor én ott jártam a behúzott függönyökön keresztül egy pislákoló lámpa fényét is meglehetett figyelni. Ami végül is nem csoda, hiszen ez a váltó kezelői szolgálati hely, ahol ha jól tudnom, akkor mindig tartózkodnia kell valakinek.
Maga a vasútállomás ma már nem örvend nagy forgalomnak, csak egy-egy vonat áll meg itt, a többség csak áthalad. Ez természetesen nem mindig volt így, voltak idők, mikor is ez egy forgalmas pályaudvar volt, hiszen nem csak a környékbeli szőlő és barackföldek tulajdonosait szolgálta ki, hanem a régi Metallokémia gyár munkásait is. A gyárat 1989-ben zárták be, nagyjából ekkor csappant gyakorlatilag nullára az itteni utasforgalom. 
Az állomás tömegközlekedéssel való megközelítése bonyolult, mivel összesen csak két busz, a 113-as és a 113A busz jár ki idáig. 

inaplo.hu/neonvadaszat/n212

A neonról:
A referencia neon ma is pontosan ugyanúgy néz ki, mint ahogy 2012-ben, semmi sem változott sem a feliraton, sem pedig a házon, melyen található. Erről az azonban egy régi fényképet sem találtam. Ezzel ellenben, érdekesség, hogy az állomás épületén is volt annak idején neon, melyről nem egy archív felvétel maradt fent. Érdekesség azonban, hogy míg az elmúlt években az állomáson található neonfeliratot kicserélték, a váltó házét meghagyták. Holott az sem működik már.

Jobb: 2012
Bal: 2016 december

Az állomás felírat evolúciója, középen a neonnal: 
Képek forrása: vasutallomasok.hu


Forrás: 1

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A neonfényes Budapest hírmondói

Kürt utcai tisztasági fürdő

Újpesti Áruház